App je een ongeluk
Het aantal ernstige ongelukken op de weg is de afgelopen tijd zo enorm toegenomen, dat de ANWB zo snel mogelijk wil laten onderzoeken hoe dat precies komt. Vermoedelijk speelt de smartphone een grote rol.
(Lees ook: 'Alarm over snelwegleed'.)
Even een berichtje typen tijdens het rijden… verboden, gevaarlijk, maar vrijwel iedereen doet het. Heleboel mensen hebben het idee dat de risico’s hiervan niet voor hen gelden.
Politie controleert veel minder
Mensen zijn veelal banger voor een boete dan voor een ongeluk. Als de politie in de buurt is, zouden veel mensen al veel minder appen of bellen. Maar de politie is vaak in geen velden of wegen te bekennen. En dat is nu juist het probleem volgens de ANWB.
Volgens Guido van Woerkom (directeur ANWB) lijkt het tegenwoordige smartphonegebruik geen prioriteit meer te hebben bij de politie. Van Woerkom: “Langs en op de weg wordt veel minder gecontroleerd dan in het verleden.”
Het aantal boetes voor het in handen hebben van telefoon tijdens het rijden, is drastisch gedaald: van 136.000 in 2009 naar 70.000 vorig jaar. Een halvering dus.
Schokkende filmpjes
Volgens verkeerspsycholoog Karel Brookhuis zou het volk angstiger en daardoor bewuster moeten worden gemaakt. Campagnes met schokkende filmpjes waarin je écht ziet wat er gebeurt als je tijdens het rijden je smartphone gebruikt, zouden helpen volgens Brookhuis; filmpjes waarin je ziet hoe de kans op een ongeval dan toeneemt.
Zie hier een voorbeeld van zo'n schokkend filmpje
Bron: Editie NL