Belgisch rijbewijs in nieuw jasje

rijbewijs belgie

Het Belgische rijbewijs wordt in een nieuw jasje gestoken. Naast een nieuwe lay-out, wordt het rijbewijs voorzien van modernere veiligheidselementen die het risico op fraude en vervalsing kleiner maken, meldt de federale overheidsdienst Mobiliteit van België.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De nieuwe look geldt zowel voor definitieve als voor voorlopige rijbewijzen. De oude modellen blijven wel geldig tot het einde van de geldigheidsduur.

Alle rijbewijzen die vanaf half december 2019 worden uitgereikt, zullen de nieuwe lay-out dragen.

Bankkaartmodel

Op 7 juli 2010 werd in België het zogenaamde 'bankkaartmodel'-rijbewijs ingevoerd, maar er zijn nog veel papieren rijbewijzen in de omloop. Bijna vier miljoen mensen rijden nog met het oude papiertje rond, weet nieuwssite Het Laatste Nieuws te melden. Iets meer dan twee miljoen hebben het nieuwe model inmiddels in de portemonnee.

Tegen 2033 moeten in alle lidstaten van de Europese Unie de oude modellen van rijbewijzen vervangen worden door een rijbewijs 'bankkaartmodel'.

Nederlands rijbewijs

In Nederland is het rijbewijs al langer beveiligd met een chip. Deze is vanaf de buitenkant niet te zien. Op de chip staan dezelfde gegevens als op het rijbewijs. Uitlezen lukt alleen met behulp van de zogenaamde Machine Readable Zone (MRZ) of met de QR-code. Opsporingsautoriteiten kunnen dankzij de chip in de toekomst bij controle het rijbewijs sneller uitlezen. Sinds 2014 zijn er ook meerdere 'echtheidskenmerken' aangebracht, zoals een reliëf, een 'clear window' en een hologram die van kleur verandert als je je pasje kantelt. 

Een rijbewijs dat vanaf 26 mei 2018 is afgegeven is, heeft een nieuw soort chip. Als het beeldmerk op de achterkant van het rijbewijs staat, dan heeft het rijbewijs een extra functie. Met dit rijbewijs kun je in de toekomst online inloggen via DigiD op websites van overheid, zorg en pensioenfondsen. 

Om het roze 'papiertje' op te halen betaal je in België wel wat minder dan in Nederland. Voor 20 euro (en wat bijkomende kosten die verschillen per gemeente) kun je het rijbewijs al aanvragen. In Nederland is dat inmiddels € 39,45. Met spoed betaal je nog drie tientjes extra.