De zelfsturende auto en haar ethische dilemma’s
De zelfsturende auto komt er aan. Het autonome voertuig kan fietsers en voetgangers herkennen en weet hoe het daarop moet reageren, mits ze zich aan de verkeersregels houden. Maar wat gebeurt er als ze zich niet aan de verkeersregels houden en ineens oversteken?
Fietsers en voetgangers
Wees eens eerlijk: hoe vaak steek jij je hand uit als je op de fiets moet afslaan? En hoe vaak wacht je bij een stoplicht totdat het licht op groen springt? Waarschijnlijk niet zo vaak. Ons onvoorspelbaar gedrag op de openbare weg is voor ons als autobestuurders soms al lastig inschatten, maar voor zelfsturende auto’s is het nagenoeg onmogelijk. Carlo van de Weijer, directeur van het Strategic Area Smart Mobility van de TU Eindhoven, bevestigt dit probleem. In Numrush legt hij uit: “Er zijn tegenwoordig auto’s die het herkennen als jij je hand uitsteekt. Maar in Nederland steken we onze hand vaak niet uit en dus weet een auto niet of je af wilt slaan of niet” aldus Van de Weijer. “We interpreteren de wet hier flexibel en met mensen is dat een minder groot probleem. Jij weet namelijk vaak wel of je langs een fietser kunt rijden, dat herken je aan zijn gedrag. Je maakt bijvoorbeeld oogcontact. Maar een auto kan dat niet doen.”
Software programma
Daarom is het programmeren van de software iets waar goed over nagedacht moet worden. Want hoe willen we dat een zelfsturende auto in noodsituaties reageert? Wijkt het uit als er ineens een kind oversteekt? En rijdt de wagen dan naar links tegen een andere auto aan? Of toch naar rechts richting een groepje fietsers dat daar stil staat? En wordt de software geprogrammeerd op het zo goed mogelijk beschermen van de bestuurder en alle inzittenden of juist op het veroorzaken van zo min mogelijk schade?
Cultuur
Als er voor bovenstaande problemen al oplossingen komen, dan zijn ze niet direct voor ieder land geschikt. In Oost-Europa gaat men bijvoorbeeld heel anders met het verkeer om dan in Nederland. Die culturele verschillen zijn soms al binnen ons eigen land waarneembaar. En dan zijn we nog zo klein. In een rustig dorpje is het bijvoorbeeld heel anders rijden dan in een drukke stad als Amsterdam.
Gelukkig hebben autofabrikanten nog even de tijd. Volgens onderzoek zal de eerste volledige geautomatiseerde auto niet voor 2075 verschijnen.