LBKR pleit voor verkeerseducatie op het voortgezet onderwijs
De LBKR wil dat verkeerseducatie een permanente plek krijgt binnen het voorgezet onderwijs. Want, zo stelt de LBKR, er wordt nu pas serieus aandacht besteed aan verkeersregels en gedrag in het verkeer als jongeren een rijopleiding gaan volgen en dat is veel te laat.
LBKR:”De kennis van de verkeersregels is over het algemeen belabberd. En wellicht belangrijker, de juiste verkeersmentaliteit vorm je niet in de pak hem beet 45 uur die een gemiddelde autorijopleiding duurt. Ondanks de vele aanpassingen die de afgelopen jaren zijn gedaan aan de inrichting van de wegen om deze veiliger te maken, is er de laatste jaren een zorgwekkende stijging in het aantal verkeersslachtoffers en verkeersdoden te zien en tevens een toename van hufterig gedrag in het verkeer. Rijinstructeurs zien het al jaren met lede ogen aan dat het vormen van de verkeersmentaliteit een ondergeschoven kindje is wanneer het om het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers en verkeersdoden gaat.”
Permanente plaats
Daarom pleit de branchevereniging voor een meer permanente plaats voor verkeerseducatie in het voortgezet onderwijs om zo jongeren al eerder de juiste kennis mee te geven.
Positieve ontwikkelingen
LBKR ziet ook positieve ontwikkelingen: “Dat de Nederlandse Politie onlangs heeft verklaard, het aanpakken van verkeershufters meer aandacht te geven, is bijvoorbeeld een stap in de goede richting. Handhaving is en blijft noodzakelijk. Maar daarmee zijn wij er nog niet. Om de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren, zal de oplossing vooral gezocht moeten worden in een vorm van permanente verkeerseducatie. Dus, niet alleen aandacht voor verkeer tijdens de rijopleiding en het examen, maar vooral daarvoor en daarna!"