Ondernemerszaken: zzp’ers verdienen nog steeds te weinig
Het aantal zelfstandigen neemt in rap tempo toe. Deze groep is dan ook zeer divers: van de rijinstructeur die noodgedwongen zzp’er is geworden tot de jonge ondernemer die een eigen bedrijf start. Zzp-inkomen blijkt vooralsnog onvoldoende voor een half miljoen zelfstandigen.
Volgens de Telegraaf heeft de opmars van de zelfstandigen niet alleen grote invloed op de arbeidsmarkt, maar ook op onze samenleving. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt vandaag bekend dat in 2014 vooral werknemers als zelfstandig zonder personeel werken. Voor 553.000 mensen is het inkomen uit zzp-werkzaamheden een bijverdienste.
Het grootste deel van het inkomen van zzp’ers bestaat uit pensioen, loon of een uitkering. In totaal telde Nederland in dit jaar 1,35 miljoen zzp’ers. Van de ruim 6,1 miljoen werknemers klusten er 324.000 ook als zelfstandige bij. Gemiddeld levert dat 4.500 euro extra per jaar op.
Negatieve beeldvorming
De negatieve beeldvorming rond zelfstandigen zonder personeel is volgens voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL niet terecht. “Zzp’ers vormen geen probleemgroep. Ik ken veel ondernemers die voor zichzelf zijn begonnen en die dat echt niet als een last ervaren. Nu ontstaat het beeld dat zzp’ers het sociale stelsel uithollen omdat ze niet onder een cao vallen en geen premies afdragen, zegt Hans Biesheuvel.
Volgens Biesheuvel moet de politiek de zelfstandigen veel meer steunen, zodat zij kunnen doorgroeien tot kleine ondernemingen. De flexibilisering zet ook de komende jaren door. Eind vorig jaar kwam het aantal zzp’ers uit op 1,35 miljoen, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag publiceert. Zij begeven zich vooral in de zakelijke dienstverlening, bouw, gezondheidszorg, detailhandel en de ict.
Jonge zzp’ers in opkomst
Vooral jongeren in de leeftijd van 20 tot 35 jaar in de zakelijke dienstverlening kiezen voor eigen ondernemerschap. “Zij hebben geen behoefte meer om voor een bedrijf te werken”, zegt directeur Boy Kruiswijk van ZP Services, die elk kwartaal een onderzoek publiceert over hoe het is gesteld met de zzp’ers in de sector.
Vraag en aanbod stijgt
De verwachting voor dit jaar is dat zowel het aanbod van zelfstandigen als de vraag naar hun diensten toeneemt. Bovendien zijn jonge zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening vaker bereid om personeel aan te nemen. “Maar dan moet er wel iets veranderen aan de wet- en regelgeving die achterloopt op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt”, zegt Kruiswijk. “De politiek richt zich te veel op probleemgevallen, terwijl onze sector echt aantoont dat het zzp-schap een zegen is.”
Gepensioneerden en uitkeringstrekkers
Gepensioneerden en mensen met een uitkering vergaren ook extra inkomsten door zzp-werkzaamheden uit te voeren. Van de bijna drie miljoen gepensioneerden werkte iets meer dan 137.000 als zzp’er en vergaarde hier gemiddeld bijna 6.000 euro mee. Mensen met een uitkering ontvingen op jaarbasis gemiddeld bijna 2.000 euro.
Voor de overige zzp’ers in 2014 was het geld dat ze verdienden uit hun ondernemerschap het hoofdinkomen. Dit leverde hen in dat jaar gemiddeld 36.000 euro bruto op, meldt Metro Nieuws.