Wat verandert er bij de verdwijning van de VAR?
De laatste versie van de modelovereenkomst ligt bij de Belastingdienst voor goedkeuring. Hier moeten we zo’n 8 weken op wachten. Maar met welke veranderingen krijg je te maken als zzp-rijschoolhouder bij het verdwijnen van de VAR-verklaring? Jan Gerrit Kroon, woordvoerder van het gerenommeerde advocatenbureau Blue Legal Advocaten, geeft hier antwoord op.
De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) is sinds 1 mei vervangen door de modelovereenkomst. De zzp’ers zouden zo meer beschermd zijn tegen misbruik door opdrachtgevers. De modelovereenkomst geeft aan dat de zelfstandige rijschoolhouder echt als zelfstandige werkt.
Laat zien dat je zpp'er bent!
Jan Gerrit Kroon vertelt dat er niet veel veranderd voor de zzp’ers. Het gaat vooral om een goede samenwerking tussen hen en de Belastingdienst. Dit is met behulp van de modelovereenkomst nog beter vastgelegd. "Hoe mooi je het ook op papier zet, het gaat uiteindelijk om de uitvoering. Daar wordt je op afgerekend" – zegt Kroon
Zolang je contract niet lijkt op een arbeidsovereenkomst waarin staat dat je ondernemer bent. Dan draag je geen ondernemingsrisico en wordt je niet gezien als zzp’er volgens de projectgroep DBA van de belastingdienst. Word je als zzp’er ingehuurd en worden er middelen beschikbaar gesteld zoals een auto of communicatiemiddelen, dan is het verschil tussen een werknemer of zelfstandige ondernemer niet meer te zien. Een organisatie die zo nauw samenwerkt, lijkt al snel een arbeidsverhouding. De arbeidsrechtadvocaten gaan in 9% van deze gevallen niet eens in discussie, want de wet gaat er dan vanuit dat er geen verschil is.
Er is volgens de overheid te veel flexibiliteit ontstaan en deze willen zij terugdringen met de modelovereenkomst. De mogelijkheden om mensen in te huren worden beperkt. De manier van het uitbetalen aan personeel moeten inzichtelijker worden om het beter controleerbaar te maken. Deze regels zijn allemaal bedoeld om oneigenlijk gebruik van de flexibiliteit van zzp'ers terug te dringen en de schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
![](https://www.rijschoolvandaag.nl/resize-image/w1540-q100/mr_kroon.jpg)
Niet verplicht
Kroon raadt aan de modelovereenkomst hoe dan ook te gaan gebruiken. Je mag als zzp’er je eigen invullingen eraan toevoegen. Het is echter niet verplicht om een modelovereenkomst op te stellen. Zolang het maar duidelijk is dat de zzp’er niet in loondienst werkt. De modelovereenkomst geldt niet voor de franchise ondernemer.
De overgangsfase duurt tot 1 mei 2017. Tijdens de overgangsfase zal de belastingdienst wel toezicht houden, maar nog geen grote maatregelen nemen. De Belastingdienst zal bij het vermoeden van overtreding eerder een naheffing opleggen.