Zzp’er: een vloek of een zegen?

De zzp’ers, zelfstandige zonder personeel, bepalen zelf de werktijden en hebben geen last van een vervelende baas. Maar ze moeten ook heel veel dingen alleen doen en dat is niet altijd makkelijk. Hoe blij zijn zzp’ers eigenlijk met zelfstandig ondernemerschap?

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In Nederland groeit het aantal zzp’ers hard. In totaal is 12 procent van de beroepsbevolking zzp’er. Dit is ruim één miljoen mensen in 2015. In 2003 was dat nog maar 8 procent van de Nederlandse bevolking.

Afgelopen week was het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verbaasd over het aantal zzp’ers in Nederland. Het zijn namelijk lang niet alleen Randstedelijke, koffiedrinkende creatievelingen. Zo werkt een groot deel van de mensen in de bouw bijvoorbeeld zelfstandig en groeit ook het aantal zelfstandigen in de gezondheidszorg, meldt het NRCQ.

Meer uren

Veel werknemers werken een vast aantal uren in de week, maar zzp’ers moeten zelf voor werkuren zorgen. Hierdoor hebben ze hele rustige periodes, maar ook hele drukke periodes. En dat kan nog wel eens lastig zijn. Er wordt dus weliswaar niet altijd van negen tot vijf gewerkt: zzp’ers geven beduidend vaker aan meer uren te willen maken. Hier staat wel tegenover dat zzp’ers meer tevreden over het werk zijn dan werknemers. Zo is 27 procent van de zzp’ers erg tevreden over zijn/haar werk en bij werknemers is dit maar 17 procent. 

Inkomsten

ZZp’ers waren de grootverdieners tussen 2007 en 2008. Het gemiddeld gestandaardiseerd inkomen van zzp’ers lag destijds ruim boven 31.000 euro. Tussen 2008 en 2012 daalde het inkomen van zelfstandigen sterker dan dat van werknemers. Het inkomen van zzp’ers bleek simpelweg gevoeliger voor de economische crisis. Zzp’ers vallen echter vaker in een hogere inkomstengroep dan werknemers, waardoor het inkomen over de gehele linie hoger ligt. Dit geldt vooral in de commerciële dienstverlening. 

Zijn zzp’ers gelukkig?

Volgens het ministerie van Financiën kiest 75 procent van de zzp’ers zelf voor de zelfstandigheid. Maar er wordt ook vaak gewaarschuwd voor ‘schijnzelfstandigheid’. Een groep die veel kleiner is, zo’n 10 procent van de zzp’ers, zag een negatieve aanleiding om zzp’er te worden. Dreigende werkeloosheid kan bijvoorbeeld een negatieve drijfveer zijn om zelfstandig aan het werk te gaan, volgens NCRQ. 

Edwin, eigenaar van Autorijschool Zuid Limburg ervaart veel vrijheid als zelfstandige rijschoolhouder. Maar er zijn ook nadelen: “vaak werk ik meer dan 65 uur per week en als rijinstructeur moet ik hard werken om alles te kunnen blijven draaien.” 

Een gelukkige rijschoolondernemer

Mustafa Amer, eigenaar van Autorijschool Amer uit Woerden is negen jaar geleden rijschoolhouder geworden. Na twintig jaar lang te hebben gewerkt in de horeca was hij toe aan een nieuwe uitdaging. “Na het afronden van mijn opleiding tot rijinstructeur ben ik parttime gaan werken als rijinstructeur en al snel kon ik stoppen met de baan die ik ernaast had.” Amer geeft aan geen spijt te hebben van zijn beslissing, ondanks het feit dat hij als zzp’er hard moet werken. “Ik heb nooit in loondienst willen werken en daarom ben ik gelijk voor mijzelf begonnen. Ik heb veel meer verplichtingen, maar dat hoort erbij. Vrijheid heb ik als ondernemer niet, gezien de verantwoordelijkheid die ik heb om de rijschool draaiende te houden. Maar ik kan wel mijn ondernemerskwaliteiten ontwikkelen en dat vind ik heel belangrijk”- aldus Amer. 

Bron: NRCQ